4. Is het 'u hebt' of 'u heeft'?
Beide vormen zijn juist. U hebt klinkt iets gewoner.
Het woordje u is van oorsprong een derde persoon enkelvoud: u is, u heeft, u kan, u wil, u zal. Maar tegenwoordig vat men u op als een tweede persoon enkelvoud, omdat het de beleefdheidsvorm is van jij. Vandaar: u bent, u hebt, u kunt, u wilt, u zult.
Omdat u is (derde persoon) veel minder voorkomt dan u bent (tweede persoon) is de tweede persoon ook bij hebben in opmars. U hebt (tweede persoon) wordt nu ook gebruikt naast u heeft (derde persoon).
Wees wel consequent. In de volgende voorbeelden worden de tweede en de derde persoon door elkaar gebruikt:
- Wanneer u gehuwd bent en een kind heeft.
- U hebt zich vergist.
In zin 1 staat bent (tweede persoon) en heeft (derde persoon). In deze zin kan heeft beter vervangen worden door hebt. En in zin 2 hoort zich bij de derde persoon, terwijl hebt bij de tweede persoon hoort. Om consequent te zijn, moet u óf hebt vervangen door heeft, óf zich vervangen door u.
Een heel enkele keer is er betekenisverschil tussen hebt en heeft. Wie heeft wie bediend in De man die u bediend heeft? Met hebt was u de ober.
Zie voor meer informatie paragraaf 7.1.2 in de Schrijfwijzer.
Zoektips
In het blok 'Zoeken in de Schrijfwijzer' kun je een zoekterm intypen. Daarna klik je op Enter of op het vergrootglas.
Bij woordgroepen kun je ook zoeken door enkele aanhalingstekens te gebruiken. Bijv.: 'knip en plakwerk'. Je krijgt dan alleen de resultaten van de combinatie van deze woorden te zien, niet van de woorden afzonderlijk, in dit geval: 'knip-en-plakwerk'.