Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling.
Er zijn meer woordparen waarbij een klein verschil in spelling geen betekenisverschil geeft. Voor een overzicht van deze woordparen kijkt u bij aambeeld / aanbeeld.
Dit Verwarwoordenboek is eigenlijk een ontwarwoordenboek. Het gaat om woordparen met een onduidelijk betekenisverschil, zoals afgunst / jaloezie en bloot / naakt. Om woorden met stijlverschil, zoals keuzen / keuzes en kooplieden / kooplui. En om woorden die niet echt verschillen: direct / gelijk / meteen. Het gaat om voorzetsels: gek op, gek met, gek van. Uiteraard gaat het ook om klassiekers als hun / hen, en spellingkwesties als friet / frites en tenslotte of ten slotte.
U kunt hier kiezen uit drie tekstjes vooraf: een taalfilosofische inleiding, een ‘creationistische’ beschouwing en een voorwoord. Nee, over het verschil tussen een inleiding en een voorwoord heb ik nooit een vraag gehad.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling.
Er zijn meer woordparen waarbij een klein verschil in spelling geen betekenisverschil geeft. Voor een overzicht van deze woordparen kijkt u bij aambeeld / aanbeeld.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling.
organigram
structuurschema van een organisatie
Puur uit verveling ruziën wij over 'organogram' of 'organigram'.
organogram
structuurschema van een organisatie; schematische beschrijving van de bouw en ligging van organen
Bij organogram denk ik zo aan organen; daarom kies ik voor organigram.
Beide vormen zijn juist. Op basis van de medische betekenis kreeg organogram een tweede betekenis: 'organisatieschema'.
En onder invloed van de i van organisatie werd vervolgens organigram populairder dan organogram. Maar wellicht denkt men in de medische wereld bij organogram nog eerder aan een schematische weergave van organen.
Er is een duidelijk betekenisverschil tussen deze bijzonder hevige stormen.
een verhevigde tropische storm boven zee, met windkracht 12 of meer (meer dan 117 km per uur). De naamgeving verschilt per oceaan:
Op 6 september raasde de orkaan Irma over Sint Maarten, met verwoestende gevolgen.
Een cycloon in de buurt van Australië deed een tsunami ontstaan bij de Polynesische eilanden.
een slurf onder een onweersbui boven land, bestaande uit een zeer krachtig draaiende wervelwind die verwoestend de grond raakt
In Amerika, waar tornado’s het meest voorkomen, bestaan aparte clubs van tornadojagers met uiteraard fotowedstrijden.
Waarom staat in Utrecht de Dom los van de kerk? Dat komt door de tornado in de zomer van 1674.
Het volgende schema geeft de verschillen.
Verschil | Orkaan | Tornado |
Plaats | Boven water | Boven land |
Duur | Dagenlang | Halfuur tot een uur |
Doorsnee | Een paar kilometer | Meestal kleiner dan 750 meter |
Voorspelbaarheid | Goed: een paar dagen van tevoren | Slecht |
Welk woord kiest u in de volgende zinnen, orkaan of tornado?
In 1 lijkt orkaan gepaster. Die stem gaat niet als een slurf naar een deel in de zaal, maar bereikt de hele zaal. In 2 lijkt tornado gepaster. Een tornado is een slurf die de grond raakt, en in dit geval verwoestend is het voor het vuil. In 3 lijkt tornado ook gepaster. Die politicus trekt heel snel van groepje mensen naar groepje mensen.
In beeldspraak kan de verwoestende kracht van tornado dus verdwijnen. Andere aspecten lichten dan op, bijvoorbeeld ‘snelheid’ of ‘snelheid van boven naar beneden’. Zo kunnen ook achtbanen, auto’s, vliegtuigen en zeilboten de naam tornado krijgen. En tot slot, hoe heet een hele zwakke tornado in ons winderige vlakke land? Juist, een windhoos.
Er is een klein betekenisverschil.
overigens
bovendien, verder, tussen twee haakjes (vooral een aanduiding voor een terzijde)
Goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld overigens ook.
trouwens
bovendien, verder, daar komt nog bij, afgezien daarvan (vooral een aanduiding voor verandering van onderwerp)
Ik vind de prijs niet hoog voor zo’n concert. Trouwens, heb je gehoord dat de gitarist een vinger verloren heeft?
De woorden kunnen vaak zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. In het eerste voorbeeld had ook trouwens kunnen staan.
Wel is trouwens soms iets geschikter om aan te geven dat je over een ander onderwerp begint. Als in de eerste voorbeeldzin trouwens staat, verwacht je eerder dat de schrijver vervolgens doorgaat op de slechte voorbeelden.
Beide woorden in één slotzin van een brief: Ook voor overige informatie verwijzen wij u trouwens graag naar onze website, die wij overigens in de loop van het jaar volledig zullen vernieuwen. In deze zin zou in plaats van trouwens wel overigens kunnen staan; er wordt wel iets geïntroduceerd, de website, maar dat lijkt geen nieuw onderwerp. Wel krijg je dan twee keer overigens in een zin, en dat is niet fraai. In plaats van overigens had geen trouwens kunnen staan, want na deze (slot)zin volgt geen nieuwe informatie over de vernieuwing van de site.
Trouwens, je gebruikt na overigens eerst de persoonsvorm (Overigens is hij ...) en na trouwens eerst het onderwerp (Trouwens, hij is ...). Dit laatste gaat overigens alleen op als de zin na trouwens niet met een ander zinsdeel begint. De eerste zin uit deze alinea opent met trouwens omdat er een nieuw onderwerp wordt aangesneden. De tweede zin gaat daarop door met overigens omdat het een terzijde-opmerking is.
Er is een betekenisverschil.
overzicht over
een beeld van het geheel
Van hem kun je snel een overzicht over deze complexe materie krijgen.
overzicht van
een puntsgewijze ordening of samenvatting
Hier volgt een overzicht van al mijn activiteiten.
In het blok 'Zoeken in de Schrijfwijzer' kun je een zoekterm intypen. Daarna klik je op Enter of op het vergrootglas.
Bij woordgroepen kun je ook zoeken door enkele aanhalingstekens te gebruiken. Bijv.: 'knip en plakwerk'. Je krijgt dan alleen de resultaten van de combinatie van deze woorden te zien, niet van de woorden afzonderlijk, in dit geval: 'knip-en-plakwerk'.